Özellikle son bir kaç günde aralarında ntvmsnbc‘nin de bulunduğu bazı web sitelerinde RoboCup ile ilgili haberler gördüm. Bu haberlerdeki bazı bilgi eksiklerini ve yanlışları düzeltmek gerekiyor.

  • RoboCup 2011 İstanbul’un evsahipliği ile değil Boğaziçi Üniversitesi‘nin evsahipliği ile İstanbul’da 5-11 Temmuz 2011 tarihleri arasında düzenlenecek. Bunu özellikle vurgulamamın sebebi böyle dev bir organizasyonun kendi kendine ya da kolayca düzenlenmesinin mümkün olmaması. Bu hakkın elde edilmesinin ardında 2007′den beri yürüttüğümüz yoğun kulis çalışmalarının yanında Boğaziçi Üniversitesi robot ekibinin 2001′den bu yana 10 yıldır bu yarışmalarda birden çok kategoride ter dökmesinin, 2009′a kadar Türkiye’den bu yarışmalara katılabilen (katılan değil, sebebini aşağıda yazacağım) tek ekip olmasının, ve iki dünya şampiyonluğu, bir yarı final, çeşitli kereler çeyrek final oynamasının, son olarak da bu çalışmaların meyvesi diyebileceğimiz 40′tan fazla uluslararası yayın ve tezin katkılarının yattığını söylemek yerinde olur.
  • RoboCup’a her isteyen takım istediği zaman katılamıyor. Her  kategorinin belli bir takım sayısı var ve başvuran takımlar arasından yarışmaya hak kazanacak takımlar hem sergiledikleri beceriler, hem de bilimsel yaklaşımlarını ortaya koyan teknik raporlar göz önüne alınarak RoboCup Federasyonu tarafından belirlenmekte. Bu zorlu ön eleme sürecinin sonuçları ise genellikle Şubat civarında belli oluyor. Dolayısı ile RoboCup 2011′de yarışacak takımlar bugün itibarı ile henüz belirlenmiş değil.
  • RoboCup 2011 organizasyonu, tam listesine şuradan ulaşılabileceğiniz düzenleme komitesi tarafından organize ediliyor.
  • 2011 yılında yarışmalara 40′tan fazla ülkeden 4000 araştırmacı ve 1500′den fazla robotun katılması bekleniyor

Bu konuda haber yapmak isteyenlerin ufak bir Google taraması yaparak ulaşabilecekleri http://www.robocup2011.org/tr/ adresinden,  ya da organizasyon komitesi ile temasa geçerek daha detaylı bilgiye ulaşmaları mümkün.

Leave a Reply